Friss topikok

  • mente: @Squall: Csak egy jó tanács. Ha már szó szerint átveszel valamit egy könyvből (John és Mary Gribbi... (2015.04.08. 22:04) Inverz négyzetes szabály
  • Squall: Igen, elírás történt, és köszönöm, hogy felhívtad rá a figyelmem. Javítva. (2011.05.09. 16:47) A fény útja
  • hoffmann: Számomra furcsa, hogy a gravitációval kapcsolatban valakinek ezek jutnak először az eszébe. Elmond... (2011.04.13. 22:30) Gravitáció
  • willem: Szia Squall! Nagyon érdekesek az írásaid, most olvasgatom őket, szerencsére meg is értettem eddig ... (2010.09.08. 17:51) Az elektromágneses kölcsönhatások természete
  • Dercsár: Ez tényleg jól szemlélteti a kvantumfizikusok helyzetét - a példában ők a Twilóiak. Azonban úgy vo... (2010.05.13. 23:53) A láthatatlan futball-labda

Fizika

Filozófia

Mikrosütő

Squall 2008.01.06. 16:11

A mikrohullámú sütő bekapcsolásakor nagy energiájú mágneses teret kapcsolunk be, amely a rádióadásokéhoz vagy a radarokéhoz hasonló frekvenciával váltakozik. Az így gerjesztett mikrohullámok alkalmasak az étel főzésére, mivel hatásukra a bennük lévő vízmolekulák másodpercenként mintegy 2500 milliószor ismétlődő rezgésbe kezdenek. Eközben energiát vesznek fel a mágneses térből, s felmelegítik az ételt. Mivel az összes energiát az étel veszi fel, s nem pazarlódik az edény vagy a környező levegő felmelegítésére, az eljárás sokkal gyorsabb és gazdaságosabb más módszereknél. A mikrohullámú energia nem melegíti fel a sütőbe tett edényeket, mivel azok anyaga –például a porcelán vagy az üveg- nem vesz fel energiát a mágneses térből. A mikrosütőből kivett tányér mégsem hideg, mivel átveszi a meleg étel hőjét.

A porcelánon és üvegen kívül sok más anyag is felhasználható a mikrosütőben, például műanyag, papír vagy kartonpapír. Ezenkívül készülnek a mikrohullámú sütők számára teljesen átlátszó, speciális főzőedények is. A mikrosütőbe nem szabad fémedényeket tenni, mert a fém nem nyeli el, hanem visszaveri a mikrohullámú sugárzást. Ugyanezért nem szabad a készítendő ételt alufóliával sem betakarni. A faedények használatát is jobb kerülni, mert a fa mindig tartalmaz némi nedvességet, s így a melegítéskor megrepedezhet.

Most ejtsünk néhány szót a fent tapasztalt jelenség atomi szintű magyarázatáról. A hosszú rádióhullámok akár több ezer méteres hullámhosszúak is lehetnek. A mikrosütőkben gerjesztett mikrohullámok  hullámhossza csupán mintegy 12 cm. Az elektromágneses hullámok az elektromágneses tér és a mágneses tér között pozitív és negatív rezgések. A mikrohullámú sütők olyan hullámokkal működnek, amelyek másodpercenként 2450 millió rezgést végeznek, azaz frekvenciájuk 2450 megahertz (MHz). A vízmolekulák egy pozitív és egy negatív töltéssel rendelkeznek. A rezgő pozitív-negatív mikrohullámok kölcsönhatásba lépnek a pozitív-negatív vízmolekulákkal, hol vonzzák, hol taszítják egymást, egyszer az egyik, egyszer pedig a másik irányba fordítva azokat. Ez másodpercenként 2450 milliószor történik meg.

A mikrohullámú sütő lelke egy elektroncső –a magnetron-, amely mikrohullámokat gerjeszt. A magnetront a birminghami egyetemen dolgozó brit kutatók fejlesztették ki 1940-ben, s először radarokban alkalmazták. Arra, hogy a háztartásokban is hasznosítható, az amerikai Raytheon Manufacturing Company szakemberei jöttek rá az 1950-es évek elején.

A végére pedig tartogattam egy apró érdekességet, amit sokunk tapasztalhatott már. Ha egy pohár vizet melegítünk mikrosütőben, annak hőmérséklete a 110 Celsius-fokot is elérheti anélkül, hogy felforrna. A mikrohullámok csak a vizet melegítik, az üveget nem, így a pohár falánál a víz hőmérséklete nem éri el a forráspontot. Mivel pedig a forrásban lévő víz buborékjai általában az edény falának egyetlenségeinél képződnek, így a víz nem forr fel. Ám elég egy kis Nescafét szórni a vízbe, a szemcsék körül azonnal megindul a buborékképződés, és a folyadék zubogva kifut.

Címkék: fizika

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://squall.blog.hu/api/trackback/id/tr42287051

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása