Friss topikok

  • mente: @Squall: Csak egy jó tanács. Ha már szó szerint átveszel valamit egy könyvből (John és Mary Gribbi... (2015.04.08. 22:04) Inverz négyzetes szabály
  • Squall: Igen, elírás történt, és köszönöm, hogy felhívtad rá a figyelmem. Javítva. (2011.05.09. 16:47) A fény útja
  • hoffmann: Számomra furcsa, hogy a gravitációval kapcsolatban valakinek ezek jutnak először az eszébe. Elmond... (2011.04.13. 22:30) Gravitáció
  • willem: Szia Squall! Nagyon érdekesek az írásaid, most olvasgatom őket, szerencsére meg is értettem eddig ... (2010.09.08. 17:51) Az elektromágneses kölcsönhatások természete
  • Dercsár: Ez tényleg jól szemlélteti a kvantumfizikusok helyzetét - a példában ők a Twilóiak. Azonban úgy vo... (2010.05.13. 23:53) A láthatatlan futball-labda

Fizika

Filozófia

Tudományos determinizmus

Squall 2008.03.12. 18:37

Laplace föltételezése szerint léteznie kell olyan törvények együttesének, amelyek előre megadják a Világegyetem további fejlődésének menetét, ha állapota valamely időpontban ismert. Laplace-nek a tudományos determinizmusba vetett reményei azonban nem válhattak valóra, legalábbis az ő elgondolásai szerint nem. A kvantummechanika határozatlansági elve értelmében bizonyos mennyiségek párjai, például egy részecske sebessége és helyzete, egyszerre, teljes pontossággal nem jósolhatók meg. A kvantummechanika az ilyen helyzeteket a kvantumelméletek osztályának segítségével kezeli, amelyekben a részecskéknek nincs jól definiált pozíciójuk és sebességük, hanem egy hullám jelképezi őket. E kvantumelméletek determinisztikusak, amennyiben megadják a hullám időbeli fejlődésének törvényszerűségeit. Ha tehát ismerjük a hullámot valamely időpontban, kiszámíthatjuk, milyen lesz valamely más időpontban. A megjósolhatatlan, véletlenszerű elem csak akkor jelenik meg, amikor a hullámot részecskesebességekként és részecskepozícióként szeretnénk értelmezni. Az is lehetséges, hogy ez a mi hibánk: hátha nincsenek is részecskehelyzetek- és sebességek, csak hullámok. Mi pedig igyekszünk ráerőltetni a hullámokat a sebességekkel és pozíciókkal kapcsolatos előítéleteinkre. Ebből persze hibás illeszkedés származik, s ez az oka a látszólagos megjósolhatatlanságnak.

Címkék: fizika

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://squall.blog.hu/api/trackback/id/tr44378226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rihárdó · http://rihardo.blog.hu 2008.06.21. 09:25:14

Itt jutott zsákutcába a kvantumfizika, amikor rájött, hogy a tudós TUDATÁLLAPOTA eleve meghatározza a kutatás végeredményét.

Mert bármilyen kérdést tett fel a fénnyel kapcsolatban, hogy a fény hullám-e, azt a választ kapta, hogy "igen", ha pedig azt kérdezte, hogy a fény anyag-e, azt kapta hogy igen. (Bár ezt Einstein is mondta.)

De még nem jutott el odáig, hogy rájöjjön, hogy bármi, amit vizsgál, az lesz, aminek akarja hogy legyen.

Squall 2008.06.21. 09:38:53

Valóban, az a legnagyobb gond, hogy a kutatók is emberek, és mindegyikük -még Einstein is- azt szeretné, ha előzőleg kigondolt elméletei igazolást nyernének a kísérleti szakaszt követően is.

Valóban, helyesebb lenne, ha épekkel végeztetnénk a hasonló kutatásokat mindenféle emberi beavatkozás nélkül, mint ahogy azt több Asimov-műben is láthattuk.

Rihárdó · http://rihardo.blog.hu 2008.06.21. 10:20:28

Jah, ez igaz lehet, bár nemtudom láttad-e a "kapcsolat" című Jodie Fosteres filmet, ahol felment a *csába, és ott azt mondta a látottakról, hogy "ezt nem tudja elmondani micsoda, ide inkább egy költőt kellett volna küldeni".
A gép ugyanis leközli a száraz adatokat, de attól még az nem lesz az, ami, ugyanis a gép nem "tapasztal", mint mondjuk te vagy én.
A gép szerintem csak a saját szintjén tudná elemezni a dolgokat, de a tudósok nem ezt keresik (legalábbis szerintem).

Squall 2008.06.21. 13:30:17

Ebben is van igazság, mindenképpen érdekes téma, hogy vajon hogyan ítéli meg a gép az őt körülvevő világot...

Rihárdó 2008.06.21. 22:47:24

Adatokat, paramétereket küldözget, nem?

Mondjuk azt mondja, hogy "25 év körüli, 180cm magas, 85DD emlőméret, arányos testalkat"
te pedig azt mondod, ha látod: "fiatal, jó magas p*csa, állat nagy csöcsökkel meg jó segge is volt."
És a legtöbb esetben ezt meg is értik, sőt mindenki (nem csak pasi) szinte látja is maga előtt az elmondott információk alapján. Egy ilyen száraz, gépi adathalmazból nem lesz élő, eleven tapasztalat.

Így gondolom, a gép számára érdektelen lenne egy színhalmaz, ami esetleg téged rabulejt - mint láthattuk az Űrodüsszeiába.

Squall 2008.06.22. 07:56:21

Ki tudja, a mesterséges intelligencia egy idő után eljuthat olyan szintre, amikoron ilyen finomságokat is képes lesz érzékelni. Miért ne lehetne egy robotnak kreativitása, ízlése, hovatovább stílusa?

Rihárdó · http://rihardo.blog.hu 2008.06.22. 11:13:52

Lehet hogy lesz ilyen, de engem inkább az emberek érdekelnek, mert minden az emberért kell hogy legyen.
Csak azzal kell vigyázni a mesterséges intelligenciánál, mint ahogyan az emberinél is: egy bizonyos tudás elsajátítása után az ember egyre több elmélettel tudja igazolni saját gyarlóságait, mohóságát, hatalomvágyát. Még visszatartják talán az erkölcsi korlátok, bár manapság úgy vesszük észre, hogy ez sem nagyon akadály.

A mesterséges intelligencia - ha a mai emberi intelligenciamodellt veszi alapul, tökéletes gyilkológép lesz.

Squall 2008.06.22. 15:37:18

"minden az emberért kell hogy legyen" - ez nekem egy kicsit önző kijelentésnek tűnik...

Rihárdó · http://rihardo.blog.hu 2008.06.22. 19:08:14

Azt értem alatta, hogy az ember elsősorban a fontos, és nem a tudomány.

De ide értem az állatokat, meg a növényeket is, hogy "tudományos" címszóval nem szabad tönkretenni őket sem.

Squall 2008.06.25. 10:59:15

Valóban az univerzum részét képezzük, de vajon mi végre vagyunk itt? Szerintem igenis fontos eleme létezésünk tényének az, hogy megértsük a világunkat működtető folyamatokat.

Rihárdó · http://rihardo.blog.hu 2008.06.25. 12:47:50

Ez teljesen igaz. De csak miután megtörtént a Megismerés. Utána jöhet a megértés.
süti beállítások módosítása