Friss topikok

  • mente: @Squall: Csak egy jó tanács. Ha már szó szerint átveszel valamit egy könyvből (John és Mary Gribbi... (2015.04.08. 22:04) Inverz négyzetes szabály
  • Squall: Igen, elírás történt, és köszönöm, hogy felhívtad rá a figyelmem. Javítva. (2011.05.09. 16:47) A fény útja
  • hoffmann: Számomra furcsa, hogy a gravitációval kapcsolatban valakinek ezek jutnak először az eszébe. Elmond... (2011.04.13. 22:30) Gravitáció
  • willem: Szia Squall! Nagyon érdekesek az írásaid, most olvasgatom őket, szerencsére meg is értettem eddig ... (2010.09.08. 17:51) Az elektromágneses kölcsönhatások természete
  • Dercsár: Ez tényleg jól szemlélteti a kvantumfizikusok helyzetét - a példában ők a Twilóiak. Azonban úgy vo... (2010.05.13. 23:53) A láthatatlan futball-labda

Fizika

Filozófia

Gondolatkísérlet

Squall 2008.03.12. 17:34

Az előbbi bejegyzésben említett Planck- energia kapcsán eszembe jutott Max Planck többi munkássága, ezért –gondoltam- nem árthat, ha az eddigiektől eltérően egy kicsit a fogalmak mögé nézünk, és más szemszögből tekintünk a jeles kutató nevét viselő fizikai mértékegységekre.

A Planck- hossz jelentését egy gondolatkísérlettel szemléltethetjük. Tegyük fel, hogy a feladat egy objektum helyzetének mérése a róla visszaverődő fény segítségével. Nagy pontosságú méréshez nagy energiájú, rövid hullámhosszú fény szükséges. Ha az energiája elég nagy ahhoz, hogy pontosabban mérjen, mint a Planck-hossz, akkor elvben egy fekete lyukat képeznének, amikor ütköznek az objektummal. A fekete lyuk lenyelné a fotont, és lehetetlenné tenné a mérést. Egyszerű, dimenzióanalízist alkalmazó számítás azt mutatja, hogy ez a probléma megjelenik, ha az objektum méretét a Planck-hossznál pontosabban akarjuk mérni.

Jegyezzük meg, hogy ez a gondolatkísérlet mind az általános relativitáselméletet, mind a kvantumelméletet használja (nevezetsen a határozatlansági elvet). Együtt ezek az elméletek azt állítják, hogy lehetetlen a hosszúságot a Planck-hossznál pontosabban mérni. Azaz eszerint bármely kvantumgravitáció elméletben, ami a két nevezett kinduló elméletet kombinálja, a tér és idő hagyományos fogalma megszűnik értelmesnek lenni a Planck-hossznál rövidebb távolságon és a Planck-időnél rövidebb időintervallumban. Ezért az energia kvantálása a fizika jelenlegi állása szerint arra vezet, hogy a tér és az idő is kvantált (diszkrét, vagy „szemcsés”, ha úgy tetszik) és nem folytonos.

Címkék: fizika

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://squall.blog.hu/api/trackback/id/tr37378146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midiklan 2009.08.30. 14:56:22

"Ezért az energia kvantálása a fizika jelenlegi állása szerint arra vezet, hogy a tér és az idő is kvantált (diszkrét, vagy „szemcsés”, ha úgy tetszik) és nem folytonos."

Igy van. Milyen erdekes, ha ezt mas szavakkal irom,mondjuk ugy, hogy a vakum az egy szilard eter, akkor mindenki idegbajt kap. Pedig a ketto ugyan az.

Ennek a racsallandoja a Planck-hossz. Ennek a gerjesztesei a mi ismert reszecskeink. Nem veletlen a hasonlosag a vakum es a felvezetok kozt sem. Ott is letre tud hozni egy eleg nagy energiaju foton egy lyuk-elektron part, ahogyan a vakumban is. Csak epp ott a lyukat pozitronnak hivjak. Ez a Dirac-tenger.
Ez volt a kvantummechanika egyik legnagyobb elore lepese, ezzel sikerul Diracnak eloszor felirnia a relativisztikus hullamegyenletet.
Azota letezik a kvantum elektrodinamika. De ez matematikailag ekvivalens a Dirac-tengerrel. Tehat minden elmelet ugyanarrol a dologrol szol.

nobelprize.org/nobel_prizes/physics/laureates/1965/feynman-lecture.html
@The same goes for the idea of the positron being a backward moving electron, it was very convenient, but not strictly necessary for the theory because it is exactly equivalent to the negative energy sea point of view.@

midiklan 2009.08.30. 15:10:02

Ugye emlexik mindenki Brian Greene hurelmeletet nepszerusito musorarra. Ott arrol beszel, hogy az elemi reszecskek a hurol rezgeseibol, vibracioibol allnak. Nos ez megint ugyan az, amit az elobb leirtam. Sokat azt gondoljak a musor alapjan, hogy ezek a hurok csak a reszecskekben leteznek. Nos, oda kell figyelni minden szora. A reszecskek ezeknek a huroknak a gerjesztett allapotai. Senki nem mondta, hogy a reszecskekben ilyen hurok mozognak. A hurok lehetnek nemgerjesztett allapotban is. Ez a vakum. A hurok kitoltik a teljes vakumot. Alapallapotukban geerjesztetlenek, nem kepviselnek energiat, avagy reszecsket. Ezzek ekvivalensek a szilard eter racspontjaival, csak mas a nevuk.
süti beállítások módosítása