Friss topikok

  • mente: @Squall: Csak egy jó tanács. Ha már szó szerint átveszel valamit egy könyvből (John és Mary Gribbi... (2015.04.08. 22:04) Inverz négyzetes szabály
  • Squall: Igen, elírás történt, és köszönöm, hogy felhívtad rá a figyelmem. Javítva. (2011.05.09. 16:47) A fény útja
  • hoffmann: Számomra furcsa, hogy a gravitációval kapcsolatban valakinek ezek jutnak először az eszébe. Elmond... (2011.04.13. 22:30) Gravitáció
  • willem: Szia Squall! Nagyon érdekesek az írásaid, most olvasgatom őket, szerencsére meg is értettem eddig ... (2010.09.08. 17:51) Az elektromágneses kölcsönhatások természete
  • Dercsár: Ez tényleg jól szemlélteti a kvantumfizikusok helyzetét - a példában ők a Twilóiak. Azonban úgy vo... (2010.05.13. 23:53) A láthatatlan futball-labda

Fizika

Filozófia

Kötelező irodalom

Squall 2008.02.15. 12:54

Átfutottam a könyvespolcomon sorakozó keménykötésűek listáját, és úgy gondoltam, teszek egy rövid ajánlót, amit azoknak érdemes elolvasniuk, akik eddig is figyelemmel követék a bejegyzéseimet, és akik némi fogékonyságot mutatnak a fizika-csillagászat irányában.

A bejegyzések tematikáját is az alább felsorolt könyvekhez igazítottam, nem egyszer belőlük emelve át fontosabb részeket, ezért ezen esetekben a respect a könyv szerzőjét, és az adott kutatásban részt vevő tudósokat illeti. A jövőben tervezek egy honlapajánlót is, hasonló megfontolásból. Remélem, lesznek néhányan, akik blogom hatására kezdenek el majd mélyebben érdeklődni a téma iránt, és veszik a fáratságot, hogy beszerezzék a bemutatott könyvek némelyikét.

- Stephen Hawkings: Az idő rövid története; Mergkerülhetetlen alapmű, érdemes itt kezdeni a tájékozódást.

- John Gribbin: A természettudományokról mindenkinek; Az evolúciótól a csillagok haláláig terjedő skálán a szerző igyekszik minden fontosabb elemet bemutatni, ami a természettudományok fogalmába beletartozik.

- Richard Feynman: A dolgok értelme; 100 oldalnyi elmélkedés a világ dolgairól - egy fizikus agyával.

- Leonard Mlodinow: Eukleidész ablaka; A Star Trek egykori írójának könyve a térbeli geometriáról.

- Stephen Hawking és Roger Penrose: A tér és az idő természete; Egymással ellentétes vélemények korunk két -talán- legjelentősebb fizikusának szemszögéből egy előadássorozat formájában.

- John Gribbin: Schrödinger macskája; A kvantummechanika alapjai. Nem könnyű olvasmány, de Az idő rövid történetéhez hasonlóan szintén alapmű.

- John Gribbin: Schrödinger kiscicái és a valóság keresése; Az előző könyv folytatása, aki azzal megbírkózott, ezt se hagyja ki.

- Roger Penrose és Stephen Hawking: A nagy, a kicsi és az emberi elme; Eltérő vélemények szembeállítása, hasonóan A tér és az idő természetéhez.

- Brian Greene: Az elegáns univerzum; A legjelentősebb, húrelmélettel foglalkozó könyv, emellett a személyes kevencem is egyben. Vaskos, nehéz olvasmány, így csak fenttartásokkal merem ajánlani.

- John Gribbin: Az idő születése; Szintén favorit, érdekes és lebilincselő olvasmány a kozmikus távolságmérés történelméről.

- Richard Feynman: A fizikai törvények jellege; Alapvető fizikai sajátságok leírása Feynman  lehengerlő stílusában.

- Michio Kaku: Hipertér; A könyv központi témájának állítja be az időutazást. Vaskos, nehezen érthető könyv.
 
- John Gribbin: Kozmikus körforgás; Találó cím, a világegyetem(ek) születése és halála közötti időszakot felölelő történelemköny.

Ők lennének tehát a minket körülvevő világról alkotott ismereteim fő tartópillérei. Nem állítom, hogy minden, bennük szereplő elméletet és modellt sikerült maradéktalanul magamévá tennem, némely könyv többszöri átolvasása és a fontosabb -a bejegyzésekben említett- részek memorizálása azonban talán mindannyiunknak segít jobban megérteni a mindennapi életüneket szabályozó főbb folyamatokat a gondolatok megfogalmazásától a Világegyetem pusztulásáig. Könyvről-könyvre haladva igyekszem átvenni a bennük megfogalmazott jelentősebb következtetéseket, így szolgálva ismétlés gyanánt önmagam számára, és ezáltal tágítva olvasóim ismeretanyagát a világban elfoglalt helyünkről, és a bolygóról, ahol élünk.


 

Címkék: fizika

5 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://squall.blog.hu/api/trackback/id/tr33340316

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: https://papiny-dochki-nru.peatix.com/ 2019.06.10. 00:36:37

adderall in adults with atrial septal defect - Adderall on metabolism

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

st 2008.02.22. 20:13:30

hahó! ez most nem fog szorosan a témához kapcsolódni, sőt...azért írok, mert keresem egy rég elveszett ismerősöm, akit többek között squall néven ismertem évekkel ezelőtt...csak szeretném tudni ő e az a valaki, szóval ha az oldal tulajdonosa felvenné velem a kapcsolatot az szuper lenne. előre is köszi

Squall 2008.02.26. 13:42:54

Szia! Dobj egy e-mailt a címemre (ott van a profilomban), és megbeszéljük. Nem tudom, az accod alapján nem tűnsz ismerősnek:)

zsofla 2008.11.21. 22:33:58

Érdeklődnék,hogy a fekete lyukakról van valamilyen könyv?Tudsz valamit ajánlani?

Squall 2008.12.07. 11:18:11

Helmut Hornung - Fekete lyukak és üstökösök. Mondjuk a legtöbb csillagászattal foglalkozó könyv kisebb-nagyobb mértékben külön fejezeteket szokott szentelni a témának.

midiklan 2009.08.30. 15:41:51

Feynman : lectures on physics (mai fizika)

A kvantummechanika igazi arca. ;-)
süti beállítások módosítása