Friss topikok

  • mente: @Squall: Csak egy jó tanács. Ha már szó szerint átveszel valamit egy könyvből (John és Mary Gribbi... (2015.04.08. 22:04) Inverz négyzetes szabály
  • Squall: Igen, elírás történt, és köszönöm, hogy felhívtad rá a figyelmem. Javítva. (2011.05.09. 16:47) A fény útja
  • hoffmann: Számomra furcsa, hogy a gravitációval kapcsolatban valakinek ezek jutnak először az eszébe. Elmond... (2011.04.13. 22:30) Gravitáció
  • willem: Szia Squall! Nagyon érdekesek az írásaid, most olvasgatom őket, szerencsére meg is értettem eddig ... (2010.09.08. 17:51) Az elektromágneses kölcsönhatások természete
  • Dercsár: Ez tényleg jól szemlélteti a kvantumfizikusok helyzetét - a példában ők a Twilóiak. Azonban úgy vo... (2010.05.13. 23:53) A láthatatlan futball-labda

Fizika

Filozófia

Termodinamika

Squall 2008.02.11. 14:11

A termodinamika fő gondolatai összefoglalhatók három fő szabályban. Ezek az összefüggések a természettudományok teljes területén nagy fontossággal bírnak.

A termodinamika első törvényét sokan az energia megmaradás törvényeként ismerik. Kimondja, hogy egy zárt fizikai rendszer összes energiája időben állandó marad. Ha egy nagy sebességű, sok mozgási energiát szállító részecske nekiütközik egy lassú, kevés mozgási energiájú részecskének, akkor valószínűleg a gyors részecske energiát veszít, a lassú pedig energiát nyer, és felgyorsul. A két részecske által vitt összes energia azonban az ütközés előtt és után is azonos mennyiségű lesz.

A termodinamika második törvénye kétségkívül az egész természettudomány legfontosabb elvét mondja ki: a dolgok elkopnak és pusztulnak. Egy szemléletes példával élve a törvény azt fejezi ki, hogy a hő saját magától soha nem fog a hidegebb helyről a melegebb helyre áramlani. Ha egy jégkockát belepottyantunk egy csésze forró teába, akkor a jég megolvad és a tea lehűl. Fordítva soha nem tapasztaljuk, olyan nem történik, hogy a tea lehűl, és egy jégkocka formálódik a csésze közepén, bár ez a folyamat nem sértené az energia megmaradásának (fent említett) törvényét.

A második törvénynek van még egy fontos vonatkozása, aminek az entrópia nevű  mennyiséghez (rendezetlenség) van sok köze, erről azonban már írtam egy korábbi bejegyzésben is, úgyhogy ezúttal eltekintenék a téma részletesebb ismertetésétől nagyjából arról van szó, hogy ha egy rendszer rendezetlenségét akarjuk csökkenteni, tehát ’rendet rakunk’, akkor az ehhez szükséges energiát egy másik rendszerből vesszük el, ahol így nő a rendezetlenség, a világegyetem entrópiája tehát vagy állandó marad, vagy pedig nő, de soha nem csökken). 

A hőről és hőmérsékletről alkotott hétköznapi szemléletünkkel a termodinamika harmadik törvénye is egyezik. Az entrópia és a hő között van egy matematikai összefüggés, amely azt mutatja, hogy ha egy test lehűl, akkor egyre nehezebb lesz belőle energiát nyerni. 1840-ben William Thomson megállapította, hogy az abszolút nulla hőmérséklet -273 Celsius-fok körül van (0 Kelvin). A termodinamika harmadik törvénye szerint soha nem lehet egy testet 0 kelvinre hűteni, bár ha elég intenzíven hűtjük, tetszőlegesen megközelíthetjük az abszolút nulla hőmérsékletet. Ha egy objektum hőmérséklete elérné az abszolút nullát, a lehető legalacsonyabb energiaállapotba kerülne, és nem lehetne rávenni, hogy munkát végezzen.

Címkék: fizika

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://squall.blog.hu/api/trackback/id/tr6334898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása