Friss topikok

  • mente: @Squall: Csak egy jó tanács. Ha már szó szerint átveszel valamit egy könyvből (John és Mary Gribbi... (2015.04.08. 22:04) Inverz négyzetes szabály
  • Squall: Igen, elírás történt, és köszönöm, hogy felhívtad rá a figyelmem. Javítva. (2011.05.09. 16:47) A fény útja
  • hoffmann: Számomra furcsa, hogy a gravitációval kapcsolatban valakinek ezek jutnak először az eszébe. Elmond... (2011.04.13. 22:30) Gravitáció
  • willem: Szia Squall! Nagyon érdekesek az írásaid, most olvasgatom őket, szerencsére meg is értettem eddig ... (2010.09.08. 17:51) Az elektromágneses kölcsönhatások természete
  • Dercsár: Ez tényleg jól szemlélteti a kvantumfizikusok helyzetét - a példában ők a Twilóiak. Azonban úgy vo... (2010.05.13. 23:53) A láthatatlan futball-labda

Fizika

Filozófia

A legfiatalabb bolygó

Squall 2008.01.04. 19:03

Először sikerült megfigyelni egy bolygó kialakulását egy fiatal csillagot övező por- és gázfelhőből – számol be a Nature tudományos folyóirat legfrissebb száma.

A Jupiternél, a Naprendszer legnagyobb bolygójánál tízszerte nagyobb tömegű bolygót a németországi Heidelbergben működő Max Planck csillagvizsgáló egyik kutatócsoportja fedezte fel. A bolygó 3,56 naponként kerüli meg a csillagát, a TW Hydrae elnevezésű fiatal égitestet, amely körül 0,04 csillagászati egység távolságban mozog - ez a Nap és a Föld közötti távolság huszonötöd része. A csillag a Hydra csillagképben, a Földtől 180 fényévre található.

A felfedezés különlegessége, hogy az exobolygó becsült kora csupán 8-10 millió év. Összehasonlításképpen: a Föld becsült kora 4,5 milliárd év, míg a Nap körülbelül 100 millió évvel idősebb. A csillagászok eddig egyetlen napszerű csillag körül keringő, 100 millió évnél fiatalabb bolygót sem ismertek.

A kutatók a csillag által kibocsátott fény mérése alapján számították ki a bolygó pályáját. A felfedezés azt bizonyítja, hogy a bolygók kialakulhatnak tízmillió év alatt is, még azelőtt, hogy a csillagképződésből visszamaradt „felesleges” anyagot, a csillagot övező por- és gázkorongot feloszlatná a napszél és a sugárzás - állítják a felfedezésről beszámoló írásban a heidelbergi csillagászok.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ma már elfogadott, hogy a bolygók a fiatal csillagokat övező por- és gázkorongban alakulnak ki, de a folyamat részleteit rejtély övezi. Johny Setiawan és tudóstársai szerint a mikrométer (a milliméter ezredrésze) nagyságú porszemek növekedése az ütközések következtében vezet a "bolygóembriók" kialakulására, ez a legvalószínűbb mechanizmus.

Ahogy nőnek, ezek a bolygómagok elég nagy tömegre tesznek szert ahhoz, hogy visszatartsák a csillag körül lebegő gáz egy részét - vélekednek a tudósok, azonban azt sem tartják kizártnak, hogy az óriásbolygók közvetlenül alakulnak ki a csillagok korongjának nehézkedési instabilitásai következtében.

Jelenleg 270 bolygó ismeretes a világegyetemben. A Naprendszeren kívüli első exobolygót 1995-ben fedezték fel.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://squall.blog.hu/api/trackback/id/tr10284873

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása