Friss topikok

  • mente: @Squall: Csak egy jó tanács. Ha már szó szerint átveszel valamit egy könyvből (John és Mary Gribbi... (2015.04.08. 22:04) Inverz négyzetes szabály
  • Squall: Igen, elírás történt, és köszönöm, hogy felhívtad rá a figyelmem. Javítva. (2011.05.09. 16:47) A fény útja
  • hoffmann: Számomra furcsa, hogy a gravitációval kapcsolatban valakinek ezek jutnak először az eszébe. Elmond... (2011.04.13. 22:30) Gravitáció
  • willem: Szia Squall! Nagyon érdekesek az írásaid, most olvasgatom őket, szerencsére meg is értettem eddig ... (2010.09.08. 17:51) Az elektromágneses kölcsönhatások természete
  • Dercsár: Ez tényleg jól szemlélteti a kvantumfizikusok helyzetét - a példában ők a Twilóiak. Azonban úgy vo... (2010.05.13. 23:53) A láthatatlan futball-labda

Fizika

Filozófia

A téridő

Squall 2007.12.30. 20:19

  Következő bejegyzésemben szó esik majd csillagokról, az időről, és a gravitáció téridőre kifejtett hatásairól.

 

A nap tömege oly módon görbíti meg a téridőt, hogy noha a föld a négydimenziós téridőben egyenes pályán halad, számunkra úgy tűnik, mintha háromdimenziós térpályát követne.

 A fénysugarak is a téridő geodetikus vonalait követi. Az általános relativitás elméletben a testek mindig egyenes vonalak mentén haladnak a négydimenziós téridőben, mozgásuk azonban görbült pályaként jelentkezik a mi háromdimenziós terünkön. A naphoz közeli pontok fénykúpjai a Nap tömegének hatására enyhén befelé hajlanak. Ennek következtében egy távoli csillag fénye –ha a Nap közelében halad el- csekély eltérést szenved, s emiatt a földi megfigyelő számára e csillag látszólagos helyzete megváltozik.

Az idő lassabban telik egy olyan hatalmas tömeg közelében, mint a Föld. Összefüggés van a fény energiája és frekvenciája (erősen leegyszerűsítve a fényhullámok száma adott intervallumban) között. Minél nagyobb a sugár energiája, annál nagyobb a frekvenciája. Ahogy tehát a fény fölfelé tör a Föld gravitációs mezejéből, energiát veszít, azaz a frekvenciája csökken. 1962-ben két nagyon pontos órát helyeztek el egy víztorony alján és tetején. A földhöz közelebbi óra lassabban járt.

A relativitás elméletben nem létezik abszolút idő, ehelyett mindannyiunknak saját, belső időmércénk van, mely attól függ, hol tartózkodnunk, és hogyan mozgunk.

1915 előtt a teret és az időt stabilan felépített arénának hitték, amelyben lejátszódhatnak az események, de amelyet nem befolyásolnak a benne történtek. Igaz volt ez még a speciális relativitás elméletre is. Testek mozgottak, erők vonzottak és taszítottak, az idő és tér azonban közömbösen, változatlanul hömpölygött tova. Természetesnek számított a föltételezés, hogy az idő és a ér a végtelenbe tart.

Merően más a helyzet az általános relativitás elmélet szerint. A tér és idő dinamikus mennyiségekké váltak: egy test elmozdulása, egy erő hatása megváltoztatja a tér- és idő görbületét, és megfordítva, a téridő szerkezete befolyásolja a testek mozgását és az erők hatását. A tér és az idő nem csupán befolyásolják az eseményeket: őket s befolyásolja minden, ami a Világegyetemben történik.

Címkék: fizika

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://squall.blog.hu/api/trackback/id/tr14279424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása