Friss topikok

  • mente: @Squall: Csak egy jó tanács. Ha már szó szerint átveszel valamit egy könyvből (John és Mary Gribbi... (2015.04.08. 22:04) Inverz négyzetes szabály
  • Squall: Igen, elírás történt, és köszönöm, hogy felhívtad rá a figyelmem. Javítva. (2011.05.09. 16:47) A fény útja
  • hoffmann: Számomra furcsa, hogy a gravitációval kapcsolatban valakinek ezek jutnak először az eszébe. Elmond... (2011.04.13. 22:30) Gravitáció
  • willem: Szia Squall! Nagyon érdekesek az írásaid, most olvasgatom őket, szerencsére meg is értettem eddig ... (2010.09.08. 17:51) Az elektromágneses kölcsönhatások természete
  • Dercsár: Ez tényleg jól szemlélteti a kvantumfizikusok helyzetét - a példában ők a Twilóiak. Azonban úgy vo... (2010.05.13. 23:53) A láthatatlan futball-labda

Fizika

Filozófia

Fantasy

Squall 2007.12.25. 19:40

Ez volt az első cikkem a gimnazista suliújságban, úgyhogy különösen kedves maradt számomra mind a mai napig. Néhány dolgot kivettem a megjelent változatból, de igyekeztem úgy szerkeszteni, hogy eme kurtított forma is könnyen értelmezhető, egységes legyen.

Az első és legfontosabb dolog szerintem az, hogy ltisztázzuk, mi is az a "fantasy", mivel manapság nagyon könnyen dobálóznak ezzel a fogalommal, és ráaggatják minden olyan könyvre a boltok polcain, amelyekben orkok, tündék és emberek kaszabolják egymást egy fiktív világban. Fontos szerepet játszik ezekben a könyvekben a mágia, de erről még később beszélek...

Először is az elején szükséges lefektetnünk 2, általánosan helyesnek tűnő megállapítást:

-kalandregény: Olyan regény, amelyben a szereplők cselekedeteit az azok következményeivel összekötő elvek ("a társadalmi törvények") fiktívek, azaz nem egyeznek a valóságban érvényesülő elvekkel.

-fantasy regény: Olyan regény, amelyben a világ egyes eseményeit az azok következményeivel összekötő elvek ("a természeti elvek") fiktívek, azaz nem egyeznek meg a valóságban érvényesülő elvekkel.

Innen elindulva számos következtetést vonhatunk le:

Mi van azokkal a regényekkel, amiknél a "Társadalmi törvények" és a "természeti törvények" is egyeznek a "valósággal"? Szerintem ettől még valami bőven lehet kalandregény is, fantasy regény is.

Ehhez hozzájön az is, hogy kik vagyunk mi, hogy eldöntsük mi a valóságos "természeti törvény" vagy "társadalmi törvény".

Egy valamit azonban mindenképpen be kell látnunk: mégpedig azt, hogy minden irodalom fikció (még a történelmi művek is). Nagyon naivnak kell lennünk ahhoz, hogy azt higgyük, hogy a történelmi regény az "erről a világról" szól. Az irodalmi szöveg világa fiktív, és ez tény. Ha azonban mégis úgy gondoljuk, hogy egyes esetekben nem, akkor kemény értelmezési hibákat vétünk. a szöveg egészen más módon létezik, mint a világ, és máshogyan is értjük.

Viszont ha a dolog szubjektív kérdés, akkor semmiféle műfajelméleti alapja nem lehet. Az mondjuk hogy mi a regény vagy mi a szerelmesvers, nem szubjektív kategória, hanem műfaji és tematikai. Ezek szerint a fantasy egy olyan, amit az olvasó maga, szubjektív dönt el. Ha a fantasy szubjektív, nem lehet komoly és megbízható értelmezési kategória (nevezhetjük egy stílus- és eszköztárnak).

A fentieken kívül van még egy fontos dolog, amit meg kell említeni: A mágiát. Ugyebár gyakran hangoztatják, hogy a fantasy regényeknem mennyire fontos kritériuma a mágia. Szerintem Tolien műveiben nem szerepel mágia. Mert a mágia egy olyan valami, amit egy bizonyos "lény" megszerez, majd ezt felhasználva tud -mondjuk- csodákat tenni. (Gondoljunk csak például a Harry Potterrre) Az Ainuk hatalma nem szerzett, hanem a lényükből fakad. Ebben az esetbenszó sem lehet mágiáról. Tolkienben teológia van, nem mágia.

Így tehát kilyukadunk oda, hogy vagy Tolkien nem fantasy (és akkor nem lehet "műfajteremtő" pláne, hogy a fantasy nem "műfaj"), vagy azok a művek, amiket leggyakrabban annak neveznek.

És a végére zárszóként jónak látom letisztázni, hogy Tolkien abból a szempontból műfajteremtő, hogy a Gyűrűk Ura sikerét meglovagolva nőtte ki magát ez a fajta irodalom.

Ezenkívül nem Tolkien teremtette. A középkori legendákból indult, másrészt viszon amit ma fantasynak hívunk, az nem a Gyűrűk Urával, hanem a Dragonlance-el kezdődött.

Címkék: irodalom

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://squall.blog.hu/api/trackback/id/tr39274934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása